Πώς να διαλέγετε τους υποψηφίους σας

Ελεύθερη μετάφραση από το How To Create A Recruiting Explosion του Tom Schreiter


Οι επαγγελματίες στο δικτυακό μάρκετιγκ ξοδεύουν χρόνο μόνο σε qualified υποψηφίους, δηλαδή σε άτομα που έχουν τα προσόντα και την προοπτική να πετύχουν σε αυτό τον τομέα. Οι ερασιτέχνες ξοδεύουν τον χρόνο τους με τον καθένα.

Είναι σαφώς προτιμότερο να δουλεύουμε με ένα υποσχόμενο υποψήφιο τη βδομάδα - που θα μας απογειώσει με τη δουλειά του, παρά με δέκα άκυρους. Γιατί τότε επέρχεται η απογοήτευση και η κατάπτωση.

Γι' αυτό και οι επαγγελματίες δικτυωτές χωρίζουν τους υποψήφιους σε 3 κατηγορίες:

Κατηγορία A: "Προσοντούχος" υποψήφιος με προοπτική. Αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να εκτοξεύσουν την επιχείρησή μας. Δουλειά μας είναι να τους εντοπίσουμε. Είναι μελλοντικοί ηγέτες.

Κατηγορία B: Υποψήφιοι με δυνατότητες. Υπάρχουν 50/50 πιθανότητες να αξίζουν τον κόπο ή εντελώς χάσιμο χρόνου. 

Κατηγορία Γ: Υποψήφιοι που δεν έχουν τα προσόντα, απλά θα χαραμίσουμε το χρόνο μας, δεν αξίζουν τον κόπο. Συνήθως οι χαμένοι (losers) ξοδεύουν το χρόνο τους στο να επαναπρογραμματίσουν και επανεκκινήσουν αυτούς τους ανάξιους.

Η διαλογή των υποψηφίων σε 3 κατηγορίες δεν είναι καθόλου δύσκολο. Μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Το ακόλουθο τεστ δείχνει πόσο εύκολο πράγμα είναι η διαλογή:  

Το Τεστ

Παρατίθενται πιο κάτω επτά περιπτώσεις. Αποφάσισε κατά πόσο ο υποψήφιος στην κάθε μια είναι Α, Β, ή Γ. Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε κάτω τις απαντήσεις σου. Αυτή η άσκηση θα εκτοξεύσει την καριέρα σου ως επαγγελματία δικτυωτή!

Περίπτωση 1

Περπατάς στο δρόμο και βλέπεις ένα καλοντυμένο άντρα να προχωρά προς το μέρος σου. Είναι χαρούμενος, θετικός και φαίνεται να τον έχει ευνοήσει η τύχη. Χαιρετά τους περαστικούς και έχει ένα αέρα ηγέτη. Καθώς τον πλησιάζεις, σε ποια κατηγορία υποψηφίου τον κατατάσσεις; A, B, ή Γ;

Περίπτωση 2

Πιο κάτω, κουτσουφλάς πάνω σε έναν τύπο κουλουριασμένο στο πεζοδρόμιο. Η μπόχα του αλκοόλ είναι παντού γύρω του και κρατά ένα ραγισμένο μπουκάλι φτηνό κρασί. Τα ρούχα του είναι γέρημα και προφανώς βρίσκεται "αλλού" αφού παραμιλά συγχυσμένος. Σε ποια κατηγορία, Α, Β, ή Γ;

Περίπτωση 3

Σταματάς στα γραφεία της τηλεφωνικής εταιρείας για να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου. Σε παραπέμπουν στον κλασσικό λογιστή. Με γυαλάκια, προστατευτικό οθόνης του υπολογιστή, πουκαμισάκι σιδερωμένο κουμπωμένο ως πάνω, μοιάζει να ανήκει στο εσωτερικό μιας υπολογιστικής μηχανής παρά στον πραγματικό κόσμο. Είναι ντροπαλός αλλά προφανώς απολαμβάνει τη δουλειά του προσθαφαιρώντας αριθμούς. Σε ποια κατηγορία, Α, Β, ή Γ;

Περίπτωση 4

Μια νεαρή χίππισσα προσφέρεται να σου πουλήσει ναρκωτικά. Προφανώς είναι "her own best customer", αλλά επιμένει να δοκιμάσεις τα ποιοτικά της προϊόντα. Είναι δυναμική/επιθετική με φανταστικές δεξιότητες στις πωλήσεις. Σε ποια κατηγορία, Α, Β, ή Γ;

Περίπτωση 5

Πιο κάτω στο δρόμο συναντάς μια γυναίκα, εμφανώς αναστατωμένη. Κλωτσά ένα γατάκι στο δρόμο και ππουνιαρίσκει μια μικρή προσκοπίνα που περνά από μπροστά της. Η γυναίκα ξητιμάζει τους πάντες και τα πάντα. Είναι ένα αρνητικό και οργισμένο άτομο. Σε ποια κατηγορία, Α, Β, ή Γ; 

Περίπτωση 6

Περνά δίπλα σου ένα νεαρός 17χρονος. Μιλά με τις φίλες του για το αποψινό μαθητικό συλλαλητήριο. Στόχος του είναι να βρει συνοδό για το συλλαλητήριο. Σε ποια κατηγορία, Α, Β, ή Γ;

Περίπτωση 7

Συναντάς μια πρόσχαρη κοπέλα στο ταμείο του φαρμακείου. Είναι ευγενική, εξυπηρετική και θετική. Σε ποια κατηγορία, Α, Β, ή Γ;

Οι απαντήσεις

Περίπτωση 1

Ο εύθυμος καλοντυμένος άντρας έχει λόγο να είναι χαρούμενος. Μόλις έχει ληστέψει την Κεντρική Τράπεζα. Με τις εξαιρετικές του ηγετικές ικανότητες, έκτισε μια ομάδα ικανών ληστών. Φέρεται φιλικά και ήρεμα ώστε να μην τον υποψιαστεί η αστυνομία. Οποιαδήποτε νόμιμη μέθοδος απόκτησης χρημάτων του είναι απεχθής. Με άλλα λόγια, είναι ένα κάθαρμα.

Περίπτωση 2

Ο τύπος στο πεζοδρόμιο μόλις έχει μετακομίσει στην πόλη σου. Είναι ο National Sales Manager μιας τεράστιας εταιρείας. Μόλις τον έχουν ληστέψει και κτυπήσει στο κεφάλι με μια μπουκάλα φτηνού κρασίού κάποιοι τσαντάκηδες! Δεν έχει ακόμη πλήρως τις αισθήσεις του αλλά αν τις είχε θα ζητούσε να ενταχθεί στην εταιρεία σου. Πιστεύει ότι αυτός είναι καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις νέους ανθρώπους σε μια άγνωστη πόλη.


Περίπτωση 3

Ο κ. Λογιστής σχεδιάζει μυστικά να αφήσει τη δουλειά του και να ανοίξει δικό του λογιστικό γραφείο. Κάθε βράδυ ψάχνει για part-time εργασία για να μαζέψει το κεφάλαιο που χρειάζεται για τη δική του επιχείρηση. Ελπίζει σε μια part-time εργασία που θα του προσφέρει επιπρόσθετο εισόδημα ώστε να ζει άνετα κατά τα πρώτα χρόνια της επιχείρησής του. Θα συνεχίσει να ψάχνει μέχρι κάποιος να εντοπίσει την ανάγκη του.

Περίπτωση 4

Έχεις δίκιο. Αυτή η νεαρή χίππισσα δεν έχει θέση στον οργανισμό σου. Παρόλα αυτά, αν της ζητήσεις να σου συστήσει άλλους, θα γνωρίσεις τη μητέρα της. Ψάχνει για part-time εισόδημα για να καλύπτει τις εγγυήσεις και τις αποτοξινώσεις της κόρης της. Ένας σούπερ υποψήφιος.


Περίπτωση 5
Αυτή η αναστατωμένη γυναίκα ήταν διοικητικός λειτουργός σε μια πολύ μεγάλη εταιρεία. Έκανε αυτή όλη τη δουλειά ενώ όλο τον έπαινο τον έπαιρνε το αφεντικό της. Την απέλυσε πριν 20 λεπτά χωρίς αποζημίωση. Ξέρει ότι δεν θα ξαναδουλέψει για κανένα ποτέ. Μόλις πιει ένα ποτάκι να φέρει τα μίλια της, θα αρχίσει το ψάξιμο για μια δική της δουλειά. Τέρμα πια τα αφεντικά! Τέρμα τα ωράρια! Τέρμα στους ισχνούς μισθούς για τις τόσες προσπάθειές της!


Περίπτωση 6

Αυτός ο νεαρός είναι μέλος του Junior Achievement Club (Νεανική Επιχειρηματική Λέσχη, ασπούμε). Είναι γεννημένος πωλητής και χρειάζεται χρήματα για να αγοράσει το πρώτο του αυτοκίνητο. Ο θείος του υπήρξε ηγέτης μιας ομάδας εκατοντάδων ατόμων για μια MLM εταιρεία και θα του άρεσε να βοηθήσει τον ανιψιό του να κάνει το ίδιο.

Περίπτωση 7

Η κοπέλα στο ταμείο δουλεύει νύχτες για να βγάλει επιπλέον χρήματα. Με λιγότερο από 3 ευρώ την ώρα, η κοπέλα αυτή είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση για πρόσληψη. Χρειάζεται πιο πολλά λεφτά και χρόνο για την οικογένειά της.



Τι; Αδικία; είπες;

Δεν είχες αρκετές πληροφορίες ώστε να ξέρεις το υπόβαθρο του καθενός; Δεν σου είπε κανείς ότι οι πιο πάνω ιστορίες θα κατέληγαν έτσι;

Συνοπτικά, λοιπόν, το δίδαγμα από το πιο πάνω τεστ μπορεί να περιληφθεί στης εξής πρωτάκουστη φράση:
ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ!

Με άλλα σοφά λόγια, "Μην προκρίνεις!"



(συνεχίζεται - "πώς μπορώ, τότε, να συγκόφκω τους υποψηφίους καλύτερα;")
0 Responses